Rozhovor s Lukášem Novotným – šéfkuchařem hotelové restaurace Maximus Resort

Proč ses rozhodl být kuchařem?

Od mala mě bavilo vaření –  rád jsem pomáhal mámě v kuchyni, zkoušeli jsme společně hlavně různé pomazánky. I když jsme neměli moc peněz, vaření nám dělalo radost a já už tehdy věděl, že chci být kuchařem. Směřoval jsem k tomu jasně – škola, vojna, nástup do prvního zaměstnání a od té doby to jelo – 23 let praxe v různých restauracích.

Kde se v tobě vzalo odhodlání být kuchařem?

Později jsem zjistil, že mám vaření v genech. Děda z otcovy strany pracoval v horské restauraci, takže nadšení pro kuchařinu pochází od něj. Přeskočilo to mého otce a přeneslo se to až na mě a mého syna. Ten má totiž také skvělý vkus na chutě. Doma mu vaříme dobře, což mu způsobuje problémy ve školní jídelně, kde jídlo není tak kvalitní. Chci mu ale dát standard dobrého jídla, protože věřím, že člověk by neměl jíst špatně.

„To, co jíme, se odráží na našem zdraví a celkové pohodě.“

Jak ses dostal do restaurace Maximus Resort?

Díky bývalému šéfkuchaři Liboru Skřivánkovi, kterého znám už 15 let. Spolupracovali jsme spolu na Šelepce, což bylo před 10–12 lety v Brně obrovské jméno. Po Liborovi jsem převzal Šelepku jako svou první restauraci a teď jsem po něm převzal restauraci Maximus Resort. Když jsem se stěhoval do Bystrce, hledal jsem něco mimo centrum města. Proto mě napadl Maximus Resort, protože je to prostorný areál mimo centrum Brna. Zavolal jsem Liborovi a zjistil jsem, že je tu volné místo.

Co tě na tvé práci nejvíc baví?

Asi výsledek a okamžitá zpětná vazba od lidí. Vaření není jako mistrovské dílo, na kterém pracuješ dlouho a nevíš, jaký bude výsledek. Tady prostě uvaříš a víš. Když vidíš prázdný talíř, tak je to jasný signál, že chutnalo. Mám také rád zážitkovou gastronomii, hru se surovinami, chutěmi a baví mě se neustále zdokonalovat.

„Uvaříš, mrkneš na lidi, a když je ticho a všichni spokojeně jí, tak víš, že je vše v pořádku.“

Kde hledáš inspiraci?

V knížkách, na sociálních sítích a internetu. Skvělým zdrojem inspirace je ale také moje žena. Je celiatička, takže se zaměřuje na zdravou výživu. Když jsem pracoval ve starých kuchyních, bylo bezlepkové jídlo problém. Přicházeli lidé s požadavkem na bezlepkovou dietu a my jsme tápali v tom, co jim připravíme. Dnes je to jiné – lidé s bezlepkovou dietou se ptají, co jim můžeme nabídnout, a je jich čím dál víc. Moje žena je mi velkou inspirací. Když potřebuju něco zdravého, jdu za ní a ona mi vždycky nabídne nějaký recept.

Jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo?

Jsem typický český chlap, který miluje guláš, vrabce se šťávou a brambory nebo čočku na kyselo – prostě českou klasiku. Baví mě vzít starý dobrý recept, třeba kuře na paprice, a upravit ho do moderní podoby, ale přitom zachovat jeho podstatu.

Mám taky rád české typické hotovky, jako je svíčková nebo smažený sýr. Smažený sýr jsem si dříve dával často, ale po čtyřicítce už mám problémy se žaludkem, tak musím být opatrnější. 

„Moje žena říká, že si mě kvůli čočce vzala.“

Co v hotelové restauraci Maximus Resort plánuješ nového?

Chci, aby jídla servírovaná v naší hotelové restauraci byla krásná, barevná a sezónní. Rád si hraju s barvami a chci, aby měl plating hlavu a patu – prostě zážitková gastronomie na nejvyšší úrovni. Proto se na nový à la carte můžete těšit až příští rok. Jsem totiž opravdový perfekcionista.

Zobrazit archiv